Kladdigt?


Fick denna bild av Marcus häromdagen. Det där med att lära Sixten att äta själv går framåt som ni ser..



Vill passa på att skriva lite om min lille plutt. Vi har ändrat hans rutiner lite. Numera sover Sixten endast en gång om dagen, ca två timmar efter han ätit lunch vid 11-tiden. Går jättebra! Vi märkte att han var på tok för pigg på kvällen när en annan var dödstrött.. Men som sagt, detta nya funkar väldigt bra.

Fortsatt ont i munnen har han också. Nu har iallafall den ena framtanden där uppe spruckit genom, den andra är inte långt ifrån. Rejält förkyld har han också varit nu ett par veckor. Snor snor snor.

Pekar!! Sixten pekar numera som ett proffs. Allt som verkar intressant pekar han på och låter "uuuuhhhh", precis som Olof alltså i den åldern. (Johan, vänta bara så ska du få höra :))

Om två veckor firar vi Sixtens 1-årsdag!


Pyssel













Windy


Veckan som gått.. ja, vad kan jag skriva om den.

Jag har har saknat mina barn och min man. Är avundsjuk på Marcus numera vet mer än mig om Sixtens matvanor och likes/dislikes just när det gäller mat. MEN jag behöver inte skälla på Olof om han är olydig eller påminna om ditten och datten, utan får bara massa pussar och kramar när jag kommer hem. Jag tar båda barnens läggningar, vilket är dundermysigt. Jag har tränat en gång med mamma. Varit på välbehövlig (skriver välbehövlig för att jag haft ganska ont i omgångar denna veckan..) akupunktur. En liten runda på stan där jag handlade en grymt söt och fin mössa från Po.p till Sixten, och en vårjacka till mig själv.

Snabb summering.

Här hemma har det lekts och lekts och lekts. Olof leker mer än gärna med sin pappa. Tågbanor i sjuttio olika varianter byggs det ihop över hela golvet i vardagsrummet.



En solhatt till Sixten köpte jag också förresten. Han var så söt i den. Inte så glad dock!



Köttbullar och makaroner åts det med god aptit från samtliga pojkar :)





Jag fick en nyhet från den trevliga säljaren från Lindt (som också informerade mig om att han gick upp tio kilo under hans första år Lindt.) Än så länge blir jag glad, men om ett par månader kanske jag har fått nog av godis och choklad. (troligt....)


 
Och slutligen, en bild på mig i min nya jacka! Tycker själv den är fin iallafall :)



Toodels!



Syskonkärlek


De här bilderna trillade in i min telefon när jag var på väg hem från jobb igår. Storebror hjälper lillebror med middagsgröten :)



Eller var det tvärtom..




Baj baj napp


Igår var Olof hos tandläkaren på 3-årskontroll. Fina tänder hade han. MEN desvärre var hans bett lite galet. Och detta var vi ju lite beredda på. Så det var adjöss med napparna på en gång. Marcus hade pratat mycket om det med Olof under dagen, och han var helt med på vad som gällde. Men när tröttheten och kvällen kom smygandes, blev det plötsligt ganska jobbigt :( Det blev en del tårar och darrande underläpp under kvällen. Och Olof sa flera gånger "mina tänder är faktiskt raka nu!!". Plutte..

MEN han somnade till slut. Hårt kramandes sin Elefant-Elvis och Lilla Nicke.






Glömsk och tankspridd


Är nu inne på min fjärde arbetsvecka. Var har dessa veckor tagit vägen?? Fattar ingenting. Och jobbet har dessutom varit aningens mer krävande än vad jag beredd på. Jag känner mig inte riktigt lika slut efter en arbetsdag som jag gjorde under den första veckan, men jag är inte heller riktigt mig själv än när jag kommer hem!

Och tankspridd är jag. Glömmer saker. Tappar grejer. Ja ni fattar. Men så här får det vara nu ett tag. Tills jag fått lite rutin på det. Kom iallafall hem med en goodie-bag igår :) Jag kallar det gåvor. Mannen har ett annat ord för det, mutor. Kalla det vad ni vill. Gratis musli och godis är det iallafall :)




Söndagshärligt


Veckan som gått har varit tuff. Och rolig. Men väldigt tuff. Har iallafall hunnit med två träningspass, en fredagkväll med syrran och en härlig söndag med hela familjen.

Lite bilder från veckan som gått:::::







Min och Christines lilla samling av fredagsgottis. Slurpelislurp va.. (känner mig tvungen på något sätt att informera om att vi faktiskt inte åt upp ens hälften.. bara så ni vet. Så.)





Hemmafixare med stor fantasi. I morse ville Olof snickra lite på sin stol. Han sågade, skruvade, mätte och målader. Blev mycket fint.





Vi åkte till Hindby tidigt i förmiddags för lite härlig vårpyssleri. Hela familjen samlades för en riktig heldag tillsammans. Dvs, alla karlar sågade ner och drog upp två träd i mammas och pappas trädgård. Alla vi brudar drog till lekplatsen med barnen :) Det blev våffellunch och korvgrillnings-middag!











Så varmt och härligt i solen!! Och som sagt, hemma i trädgården slets det :) Johan brorsan, no pictures!!



Mormormys. Sixten är fullkomligt mormortokig.







Tänt var det här!!





Ljuva vårdag



Nu är batterierna laddade. Full fräs framåt mot en ny vecka.

Toodels!




Makens bilder


Som jag skrivit förut, skickar Marcus en hel del bilder till mig. Jag tycker det är fantastiskt roligt att få helt nya bilder på mina älsklingar. Ett megastort leende sätter sig direkt!

Här kommer några!





Glädjen i deras ansikten går det inte missa!



Mina underbaringar!



Innan jag somnar


Jo men jag har ju massa fler bilder att visa! Min underbare make skickar massa bilder till mig när jag är iväg på jobb och sliter. Vet inte om det är för att han vet att det gör mig glad när jag får se bilder på mina fina, eller om han helt enkelt vill jävlas.. hrm nåja, roligt och mysigt har dom iallafall!





Fattar inte var Marcus får fantasin ifrån att bygga så många olika sammansättningar..















Städar inför kalaset..







Det var allt för ikväll, gott folk! Imorgon är det min lediga dag, ska bli najs!

Toodelooo!


Och enjoy ännu mer


Kökshäng :)
Det blir rejäla förstoringar här för att alla ska förstå att inget som helst poserande inträffar på dessa bilder. För att göra er uppmärksamma på några härliga "in-the-moment":s, kolla in Sixtens finger, min kutrygg och Olofs face



Och förlåt mamma.. men jag måste ju :)



Puss älskling!



Cupcakes, stor och liten





Tårta!



Det var bilderna från underbare Olofs 3-årskalas. Tror syrran och pappa har fler bilder, (som jag gärna vill ha!!!).

Toodels!



Enjoy!


Ja alltså, jag är ju working-girl dessa dagar. Är så utmattad på kvällarna, så när pojkarna somnat har jag inte supermycket energi till sånt som inte innebär *slumra i soffan, *tandborstning, *halvhjärtade försök till Drawsomething och, om maken har tur, *lite konversation med maken. That's it.

Men nu så! Denna afton struntar jag slötittandet på tv:n, och ägnar en stund här!! Här vid datorn!!! Och bloggen!! (lite senare klockslag än lovat, lilla mamma, men det kom iallafall!)

Helgen som gick var underbar! Olofs kalas var en succé på alla vis. Han blev så glad för alla presenter. För att nämna några: tågbana, kläder, djungeldjur, gitarr, pussel, böcker och bil. Vi grillade (!) hamburgare och alla åt tills de nästan svimmade. (jo faktiskt, så mycket åt ni fina familj...) Och sen bjöd jag på ett par kladdiga historier. Cupcakes med apelsinfrosting, marängtårta med kladdig fyllning och en choklad- och kolapaj (som var den mest kladdiga av alla kladdigheter eftersom kolasåsen vägrade stelna.. smaken var det däremot INGET fel på)

Jag bjuder på några bilder, såklart!!

Presentöppning i hallen. Christine ser ut som om hon laddar för ett 110-meterslopp.



(Christine är fortfarande redo för start..)





Olof sprang iväg och hämtade trumman till moster. Det svänger ju!



Andningspaus med telefonen



Olof får hjälp av kusin Samuel







En tågbana!





MAAAT!







Sixten var ju såklart också med på kalaset!!!



Jag måste spara detta inlägget nu. Känner att nu har jag lagt ner så pass mycket tid, att det vore förödande om t ex datorn hängde sig eller internet crashade!!!

More to come..






Tuta och kör!



Sixten, 11 månader!


Uppdatering..


Veckorna går rätt så fort. Milt uttryckt.. Dagarna flyger iväg. Jag har roligt på mitt jobb, sliter som ett djur. Varje dag är som ett träningspass, I like :) Sen kommer jag hem till min underbare man och mina underbara pojkar, som möter mig i dörren med pussar och kramar. Olof och Sixten slåss om min uppmärksamhet. Så underbart!

Jobbet börjar jag komma in i nu. Eller nja, det är mycket att få in i skallen. Beställningar, säljare, marginal, kampanjer, statistik m.m. Mycket grekiska. Men jag är mycket för learning-by-doing. Efter ett par gånger, sitter det. Rutiner och sånt, det gillar jag. Och just nu är det svårt att få en överblick över hur veckorna ska se ut. Men om ett par månader, då jävlar. Då arbetar jag timvis efter mitt egna, perfekt upplagda schema :)

Jag får små rapporter hemifrån av Marcus. Då blir jag jätteglad! Tänk att en liten bild på sina barn kan ge sån energi. Det ger mig alltid ett leende på läpparna. Har en sån härlig filmsnutt också på Sixten som jag tittar på ibland. Då ler jag stort! (lägger upp filmen snart..)







Olof blev ju klart firad på dagis idag också. Han bjöd på glass som han själv valde ut i affären. Blixten McQueen-glass fanns. Vad tror ni han valde? :)



Imorgon är det fredag, jobb 7-16 som vanligt! Sen är det lite förberedelser inför det roliga kalaset på lördag!! Olof är spänd och förväntansfull. Och jag får baka!! (tjuvstartat lite ikväll faktiskt. Marängbottnar i ugnen...)

Tooodels!

Födelsedagsbarnet!!


Olof, min Olof, fyller år idag! 3 år, närmare bestämt. Ska jag va en typisk mamma nu? JAA!!!

:

Tänk att just denna dagen, för exakt 3 år sedan, kom lilla Olof till världen. Lilla söta Olof, som vägde 3210 gram och var 51 lång. Han var så smal och go. Har aldrig sett så smala lår på en liten bebis. Han var så efterlängtad och enormt älskad från första stund. Jag kan plocka fram exakt den känslan jag hade i kroppen när jag fick se honom för första gången. Jag minns precis hur det kändes.





Jag och Olof. Här hade Olof precis fyllt 1 år!



14 månader. (hål på knäet)



14 månader. (hål på knäet..)





16 månader




2 år!





Olof, nybliven storebror



2,5 år





Idag, 3 år!!!! Älskade, underbare unge!



Vi älskar dig Olof!



Sagoberättaren


Min son.. kommer han nånsin lära sig skånska?



Samuel uppskattade nog sagan iallafall. Spännande med en Bärgarn full med smuts och tre bulldozrar.

Bästisar


Ja, där satt vi.. två mammor, två pappor och två lillebrorsor, med hakorna i golvet. Häpna över de stora grabbarnas stilla lek på ovanvåningen. Vi tog en vild (trodde vi..) chansning, och skickade upp Olof och Samuel på ovanvåningen för att leka själva på Samuels rum. Vuxna och bebisar stannade kvar i vardagsrummet och fikade glatt vidare.

Inga tårar. Inga skrik. Inga våldsamma knuffningar (inte vad vi vet..). bara lek lek och lek. Vi hörde hur de pratade med varann. Olof gav lite direktiv om var Samuel skulle stå när de lagade mat, och att Samuel kunde trumma på trumman medan Olof lirade loss på gitarren. Det var fantastiskt skönt faktiskt. Olof och Samuel har blivit kompisar. Äntligen.

Lyckad fika i Arlöv alltså. Och trötta pojkar i bilen hem, tre timmar senare.










Söndag soliga söndag


Idag är det härlig vår. Härligt härligt. Sixten var så fin i rött!



Veckan som gått har varit lite si och så. Olof blev lite kass i magen igen i onsdags, och stannade därför hemma från dagis på torsdagen. När Marcus ringde dit för att meddela om Olof, frågade han om det var andra barn som var sjuka. Svaret han fick var: "Nej, men några har varit lösa i magen för att dom håller på att få tänder". Eh okej.....

Jag var själv jättedålig på fredagen. Vad sjutton är det för envis bacill som cirkulerar här hemma?!?! Igårkväll, när Sixten redan sovit en timme, hör vi honom gnälla till i sängen. Hade väl tappat nappen, tänkte vi. (för övrigt skedde detta precis när vinnaren i Melodifestivalen skulle utses..) jag gick in och skulle lägga honom tillrätta och sticka nappen i munnen. Tyckte det luktade lite märkligt. Jodå. Kudden, som han fortfarande låg nerborrad i, var nerkräkt. Yummi. Jag ryckte upp Sixten ur sängen, han då sovandes, för att tvätta av honom. Jag och Marcus förberedde oss på det värsta inför natten. Men inga fler kräkningar inträffade. SKÖNT!!

Vi vill inte ha mer sjuka här hemma nu!!!!

Vi var hemma hos mamma och pappa igårkväll och åt god middag. Pojkarna fick massa presenter av mormor, som varit på resande fot med sina elever ett par dagar. Kläder och bilar, såklart :)

Sixtens outfits:



Olof fick en pyjamas och en tröja



(ja älskling.. jag har fotat kläderna på spisen..)



Och jag fick minsann också en present!! Min fina mamma hade köpt ett så himla fint halsband till mig. (Jag har dregglat över ett väldigt liknande hemma hos henne...) tack lilla mamma!

"Älska den du är, det du gör och dem du lever nära - det är allt"



Nu ska vi snart iväg till Arlöv, hem till syrran. Olof och Samuel ska leka så fint så fint (hrm..) och så ska vi ha lite bebismys med Oscar också. Har ju bara träffat honom en enda gång pga all magsjuka som cirkulerat här hemma!!



Söt


Kammade hem några Tradera-fynd häromdagen, som idag trillade ner i brevlådan. Superfina! Är ju klart en chansning när man köper kläder begagnat, men jag resonerade som så att det kan ju inte vara jätteslitet när det använts en säsong av en 1-åring. Och så var det grejer av bra kvalité och dessutom snorbilligt.

Jamen vad köpte jag då???

Jo, en röd/orange fleece märke Po.P och två mössor märke Villervalla. Rubbet åt Sixten. Perfekt i vår och förmodligen till hösten också! Och det var superfin kvalité på allt.









Blå mössa, 14 kr. Röd fleece (fotar sen) och röd mössa, 144 kr. Plus 24 kr frakt. Me like.



Whatsapp


Alltså, det är mycket nu. Jag jobbar ju!! Det är jättekul och utmanande. Sleepy blir jag också :)  ZZzzzzz. Och jag saknar mina barn och min man jättemycket när jag sitter på bussen hem. (förlåt, jag hinner inte sakna dom så jättemycket under själva arbetsdagen, hihi :)) Men det är så jag hade hoppats att det skulle va. Hade ju varit jättejobbigt att gå nio timmar om dagen på sin arbetsplats och bara längta därifrån.

Men såklart händer här andra saker också, förutom att jag jobbar. Marcus första pappavecka har han verkligen gått ut hårt på. Han lagar avancerade middagar, hittar på massa aktiviteter med pojkarna. Idag fick jag en bild på Whatsapp på en kladdig Olof med chokladig visp i handen. Marcus bakar?? Marcus bakar med två barn?? Marcus tar foto på en überkladdig Olof istället för att tvätta honom?? HÄRLIGT!



I tisdags lagade han polsk husmanskost. Nej, Marcus är inte från Polen och är inte uppväxt med polsk husmanskost. Men han var i Krakow med sitt jobb förra (?) året, och blev lite såld på maten där. Så efter lite googleri hittade han några recept på Bigos. Polsk mat. Vitkål, surkål, nötkött, korv, sidfläsk, fläskkött, svamp, lagerblad.... Ja, alltså det låter ju inte klokt. Alla som känner Marcus undrar nog om han slagit i huvudet. Kål??? Jodå. Och det smakade inte helt fel. Luktade dock godare än det smakade. Men med lite ändringar och vana, blir det nog godare för varje gång.



(Nä, det ser inte klokt ut. Jag vet..)

Och idag då?? Alltså, det godaste på länge. Marcus lagade fylld fläskfile, klyftisar och underbart god sås.



Receptet hittade han HÄR, och det kan ni också göra :) Wunderbart.

I övrigt håller jag på att sätta mig in i allt på jobb. Beställningar, säljsamtal, exponering, osv osv. I like it! Även om det är tungt, sömnigt ibland. Igår klev jag upp 04.50. DET var tidigt.. Men som tur är,  går jag bara upp så tidigt en dag i veckan, just på onsdagar. Övriga dagar kan jag dra mig till 05.20 :)

Imorgon har jag sovmorgon dock. Varannan fredag börjar jag kl.10. Jobbar 10-21.15. I köket står träningsväskan packad. Tänker vara på gymmet klockan åtta och köra lite innan jobb. Gäller att hitta tid till det också ju! När våren kommer på riktigt, och kroppen godkänner det, ska jag börja powerwalka och kanske kanske försöka jogga lite också några kvällar i veckan. Perfekt att ge sig ut när Olof och Sixten somnat. Vid den här tiden.

Babbel babbel.

Jobbar även lördag denna veckan, 06.30-15. Sen är det middag hos mamma och pappa och sen hem för melodifestivalmys med maken i soffan!

Toodels


Goodiebag


Gårdagen var fantastiskt rolig. Nio timmar har nog aldrig gått så fort. Idag känns det som om jag var på ett niotimmars långt träningspass. Sjuuuk träningsvärk i lår och vader. Det känns som om jag gjorde utfall hela dagen lång. (satt mycket på huk och mycket på ett knä, så det är klart att det känns i lårmusklerna!)

Hade mitt första möte med en säljare också. Och kolla in det här:





Tur att jag inte är ansvarig på djurmatsavdelningen :)

Upp och så ner


Sixten har lärt sig något nytt. Något som är rätt skönt för mamma och pappa att han lärt sig. Nämligen att han kan sätta sig ner själv, om han rest sig mot något. Jodå, han har kommit ner själv förut också, men kanske inte med flit :)

Dock var det lite för långt ner till golvet för att kunna släppa helt här, tyckte han, och blev dinglandes en stund :)












Söndagshärligt


Det har varit en superduperdunderbra söndag :) Olof är nästan sig själv igen. Bara aptitet som ska komma tillbaka också.

I förmiddags bakade jag och Olof. Han tyckte det var jättekul att hjälpa till och ganska kul att få doppa fingret i smeten som blev över!





Coconut cupcake med apelsinfrosting



Dessa godsaker packade vi ihop och körde till Malmö med! Härliga och roliga timmar spenderades sen hemma hos mormor, morfar och Johan. Olof var speedad och glad. Sixten, som är mormor-tokig, stortrivdes. Kassler med potatismos åts och avnjöts. Sen körde vi hem och höll kväll.

Imorgon är det upp tidigt. 05.15 ringer lilla alarmet i mobilen. Oh lord.. Det lär ta ett bra tag att vänja sig vid de nya tiderna. Är ju van vid minst åtta timmar sömn varje natt. Oftast samarbetar pojkarna väldigt bra, och vaknar inte ofta före sju! Hade kunnat sova en halvtimme längre, men då inte hunnit chilla nåt alls, som jag gjorde innan föräldraledigheten. Men då hade jag ett mer stillasittande arbete på morgonen. Nu kommer jag vara igång och jobba mer fysiskt direkt, och ha frukost först kl.9. Summa sumarum av den lilla utläggningen är alltså att jag tänker ta mig den tiden hemma på morgonen att äta nåt litet och läsa tidningen. Blir nog bra! Bara jag inte råkar göra nåt som väsnas. Som t ex går in Sixtens gåstol, tappar tekoppen på diskbänken eller släpper toalocket för våldsamt.. Ska vara försiktig älskling!! Lovar!

Jobba jobba jobba!

Tooodels



Olof filosoferar




Ding ding ding


Olof sov i nästan två timmar då i förmiddags, och vaknade sedan som en helt ny person. I över en timme pratad han nonstop. Det handlade om mat, kissnödig och ditten och datten. Han pratade så mycket att våra öron började trilla av. Jodå. De hänger där nu och dinglar.

Han önskade sig pannkakor. Givetvis sprang jag raka vägen ut i köket och vispade mjöl med mjölk och knäckte ett och annat ägg. Under måltiden pratade Olof mest :) Tror han åt sammanlagt fyra små tuggor. Alltid nåt :)



Sen blev det en promenad i solen. Munnen fortsatte jobba på Olof,  i kanske tjugo minuter. Sen satt han tyst resten av rundan, som var på ungefär en timme sammanlagt. Tyckte nog det var rätt gött att bara åka vagnen en stund.

Till middag åt han nästan en hel Danonino-yoggi. Pytteliten yoggi visserligen, men nästan hela gick ner :)

Enligt Olof kommer han vara frisk imorgon så vi kan åka till mormor. Får väl se :) Det beror på vad frisk innebär. Om det betyder att han är kräk-fri, ja då kommer han nog med all säkerhet vara frisk. Men att återfå krafterna.. tar nog lite längre tid. Nu har han lagt sig med orden "ååh det ska bli så skönt att få sova gott!".


Annars då?


Det händer inte så mycket här hemma just nu. Vård av sjukt barn och underhåll av friskt barn. Skönt att ha varit hemma allihopa. Blev en härligt, lunkandes promenad igår iallafall. Solen värmde gott och det var ju nästan 13 grader varmt ute! Vi promenixade till apoteket och köpte mer handsprit, sen en tur till videobutiken där vi faktiskt ganska snabbt kunde enas om vilken film vi ville hyra. Det blev Apornas planet -(r)evolution. Bra film! Häftiga, dom där aporna :)

Idag blir det nästan en repris av gårdagen. Sysslolös förmiddag. (förutom för Marcus som är iväg och tränar). Men en promenad i solen blir det även idag. Tillbaka till videobutiken för att återlämna filmen. Sen måste vi ha nåt göttigt till melodifestivalen såklart också.

Och middag ja. Måste ju komma på nån middagsmat också. Skulle egentligen till Arlöv på kalas idag ju!! Jättetråkigt att vi missar det. Men vi får komma och fira syrran en annan dag istället :) (jag ska förresten bli fadder till lille Oscar, tjohoo! Dop i maj!)

Nu har Olof vaknat hör jag. "Mamma kom och lägg dig med mig". Såklart jag ska det!!!


Så det ser ut!


Ja jag vet. Men det bjuder jag faktiskt på. Vaddå?, undrar ni väl. Jamen titta på bilderna. Stökig soffa. En hink, en handduk, ovikta filtar. Strunt i det!! Skippa även att spana in mig (ja nu gör ni väl det bara för det) och fokusera på mina små underverk.







Olof har blivit lite tunn och var rätt ynklig i morse. Olof och Sixten ser ju nästan lika stora ut! En kräkning igårkväll. Men en kräkfri och sömnfylld natt! Tre tuggor mackor och en ostbit till frukost fick han ner. Och en hel del vatten. Lilla plutten.


Fortsatt


Inget kräk eller dylikt på hela dagen igår. Olof åt typ ett halvt rån och drack en deciliter välling på hela dagen. Lite pärondricka också. Han sa själv att han var "frisk i magen" nu. Men jag la mig ändå med en klump i magen igårkväll. Lite nervös. Och jo minsann. Det hade nog inte ens gått en kvart efter det att vi släckt lampan, då vi hörde Olof inifrån sitt rum.

Jag och Marcus var värsta synkade paret inatt alltså. Vi spurtade till Olofs rum. Den ena ryckte upp Olof ur hans säng, den andra slängde fram spannen och försåg honom med papper eller våtservetter om så önskades. Tre kräktillfälle. Och vi hann banne mig dit alla tre gångerna utan något spill alls. Skönt att få komma ikapp med de andra lakanen. OCH den övriga tvätten med såklart!

Har precis varit ute alla fyra på en lång och stilla promenad. Våren han anlänt med besked och vi bevittnade massa snödroppar, vintergäck och lila små krokusar. Jättehärligt.

Nu sover Olof och Sixten gastar efter mellanmål. Duktig kille va? 10 månader och kan redan säga "Mamma ge mig maaaaat". Jodå.


Cutie





Kroppkakor


Marcus födelsedag betyder Kroppkakor. Varje år sen vi träffades (med undantag för förra året då jag jobbade och var höggravid och inte pallade med det, hrm..) lagar jag Kroppkakor till min fina man. Det är han värd. (Även om jag verkligen inte inte inte förstår tjusningen med denna maträtt som är mycket jobb för nåt som ger grådassigt resultat.) Men som sagt, Marcus smaklökar står i centrum varje år den 1 mars!

Har provat lite olika recept. Googlat runt, fått från svärmor som ju höftar efter väldigt många års Kroppkaks-lagande (jag vill ha klara mått), men detta året tror jag att jag hittat en vinnare. Detta recept sparar jag tlll kommande år.

OCH HÄR KOMMER DET :)

recept från www.matklubben.se

Ingredienser

½ kg skalad rå potatis
½ kg potatis (oskalad)
300 g rimmat fläsk
1 gul lök
½ tsk krossad kryddpeppar
1 ägg
3 dl vetemjöl + mjöl att forma kroppkakorna med
Smör
Salt

Gör så här

Gör så här:
Koka den oskalade potatisen i lättsaltat vatten.



Låt svalna.
Skär fläsket i tärningar.
Skala och finhacka löken.



Fräs fläsket med löken. Blanda i kryddpepparn på slutet.





Låt blandningen svalna.
Skala och pressa/riv potatisen, både den råa och den kokta.
Blanda ägg, 1 tsk salt och mjöl.
Arbeta inte degen längre än nödvändigt.
Forma degen till 1 dm-tjock rulle. Mjöla den lätt så den inte klibbar.
Dela degen i 8 skivor.
Doppa händerna i mjöl och lägg en skiva av potatisblandningen i handflatan.
Platta ut den så den blir ca 2 cm tjock.
Fördela fläsk/lökblandningen i mitten på varje kaka.
Vik ihop och forma till en boll.



Koka upp saltat vatten



Lägg i kroppkakorna och låt dem sjuda sakta i 10 min
efter det att de flutit upp till vattenytan.

Inte ens mitt vackraste fat gjorde denna maträtt särskilt vacker. Men Marcus åt och åt och åt. Det var det viktigaste.



Serverades med lingonsylt och mjölk.

Själv åt jag hela noll stycken.. jag och Sixten kalasade på:



Kan väl säga som så. Inte svårt att laga kroppkakor. Men tidskrävande. Och kladdigt och klibbigt och ganska tråkigt. Puss älskling!





Igen...


Tydligen så var inte Olof dålig nog för två veckor sen. Nä. Vinterkräk-guden tyckte Olof kunde få en dos till. Och det fick han. Med besked. Från 00.30-05.00 sov vi inte många minuter. Olof kräkte och kräkte. Vi tvättade och tvättade, sprang mellan vårt sovrum och Olofs rum och tvättstugan. (Halleluja för tvättsmaskin). Och hulkade nästan till själv där ett par gånger när vi fick återuppleva både Olofs middag och senare även lunchen.

Olof lilla Olof. Han var ju klart ledsen när han fick kräk på sig. På pyjamasen, på kudden och på händerna. Men värst var nog när hans älskade Elefant-Elvis hamnade i skottlinjen. Inget annat gosedjur dög efter det. Då sov han hellre själv.

Så nu är det sträng diet som gäller på vitpeppar-korn (jo, jag kör faktiskt det..) och konsumerar handsprit i en mängd som man bara kan likna vid vad de trevliga farbröderna som sitter på bänken nere vid ankdammen bäljar i sig. (helt annan sorts sprit, men liknelsen höll)

Inget kräk alls under dagen. Bara en matt och svag Olof som fått i sig ett halvt smörgåsrån på hela dagen. Samt de pyttesmå klunkarna vatten vi säger åt honom att dricka en gång i kvarten.

Natten som kommer då? Vi ber till vinterkräk-guden att Olof ska få slippa kräkas mer..






RSS 2.0