Sista


Sista inlägget för i år. 2011 har varit ett fantastiskt år. Olof har skänkt oss så många goa skratt, lillebror kom till världen, mammaledigheten med mina två pojkar har varit underbar, vi är kära och lyckliga. Jag ser också fram emot 2012. Nya utmaningar väntar, både i hemmet och yrkesmässigt. En helt ny vardag ska ta plats när jag börjar jobba och Marcus föräldraledigheter börjar. Sedan kommer hösten, och Sixten lille börjar på dagis, och ytterligare en helt ny prövning och vardag kommer testa oss. Livet är härligt!

Om ett par timmar bär det av mot nyårsfirandet hos mina föräldrar. Det blir underbar mat, gott sällskap, roliga spel, många skratt och bra (?!) musik. Chips och dipp, chokladpraliner och mammas strass-kakor. Pojkarna har sovit i två hela timmar än så länge, liten vaknade precis och stor sover fortfarande. Spännnade för Olof att få vara uppe så länge han vill ikväll, tur han sover så länge nu haha :)

Så där.

Gott nytt år!!!!!

2011 i bilder


 Ska vi köra en liten snabbgenomgång?

Januari:





Februari:

Köper söt outfit till lillebror i magen



Olof har ögoninflammation (följt av mamma följt av mormor)



Och så var det freaking cold!



Mars:

Marcus fyller år



Olof spelar gitarr



Olof fyller år!



Jag har en stor mage



April:

Olof blir bara sötare och sötare



Vi väntar och väntar på bebis



Våren kom dagen innan Sixten :)



Och, såklart, lillebror tittade ut!



Maj

Våren var varm och mina pojkar goa





Juni

Sommar!





Dop



Juli

Bad i pool



Sixten blir större och större och sötare och sötare



Augusti





September





Oktober







November







December







Ja, ni ser ju själva. 2011 var ett KANONÅR! Precis som 2012 kommer bli.



Myror i brallan


Som jag skrev igår, försökte jag ta lite bilder på Sixten igår. Men den ungen sitter inte stilla!! Allt ska upptäckas och allt är spännande! Visar ändå, så ser ni vad jag menar :)

 
 

Dörrstoppet på badrumsdörren är en favorit

 



Men i matstolen, sitter han fast iallafall!!




Igår


Jag och maken hade en night on the town igår. Mycket mysigt! Först åt vi middag på Jensens och sen blev det bio på det, en film som hette "Martha, Marcy, May, Marlene". En film som stundtals var riktigt bra, ibland lite sämre, och med ett slut som var sämre än sämst. Jag avskyr såna slut. Nu kanske jag inte bör skriva hur den slutade, kanske nån av er som vill se den ju. För den var ju ändå, trots allt, en bra film.

Hemma hos pojkarna fanns moster Christine och mormor. Såklart hade de en jättemysig kväll :)

Idag är det den stora röjare-dagen. Marcus är riktigt mycket på G och rensar och organiserar. Jag har försökt hänga på lite jag med, men det är ju så när man har små barn. Båda kan inte ägna sig åt annat.

Vi har ju några renoveringsplaner framåt våren, bland annat ska vi göra vid allrummet. Det är uselt isolerat, och för närvarande kan man liksom inte vara där på vintern. Too cold. Så därför har det litegranna blivit ett avlastningsrum. Det blir ju så när man, som vi, varken har vind eller källare. Inga utrymme att ställa sånt som "kan vara bra att ha nån gång kanske i framtiden", och sånt som man inte vill slänga för att det "är ju inget fel på det". Störigt ibland, men mest skönt faktiskt att veta att man inte har nåt onödigt skit ståendes nånstans :)

Båda pågarna vilar nu, och jag ska ge mig bort till affären och köpa smått nödvändiga saker som ost och mjölk!


Lunch


Idag hade vi delade meningar om vad som kunde tänkas vara gott till lunch. Därför åt Sixten spagetti och köttfärsås, Marcus och Olof ville ha pannkakor och själv åt jag risgrynsgröt, hemmalagad såklart!



Olof gör sin söt-min :)




Söt Sixten


I ny outfit från moster Christine!





Jag har försökt ha lite photo-session med Sixten idag. Men det är banne mig inte lätt. Han vägrar ju vara stilla! Blev mest massa bilder på hans skalle, haha :)


Polarbak


Bakade polarkakor idag!



20 st

 

50 g smör

5 dl vatten

50 g jäst

3 msk ljus sirap

1 tsk salt

Ca 16 dl råksikt

 

1. Smält matfettet, tillsätt vattnet och värm till 37 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med lite av vätskan. Blanda i resten av spefet tillsammans med sirap och salt.

3. Tillsätt det mesta av rågsikten och arbeta degen blank och smidig. Degen ska släppa bunkens kaster när den är färdigarbetad. Strö lite mjöl över och låt degen jäsa under balduk i ca 30 minuter.

4. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på flera plåtar.

5. Dela degen i ca 20 jämnstora bitar. Rulla runda bollar och kavla ut dem till rundlar, ca 16 cm i diameter på lätt mjölat bakbord. Nagga rundlarna och lägg dem på plåtar. Låt jäsa under bakduk i ca 10 min.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 3-5 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.





Sixten och mormor


Jag och mamma gjorde Nova Lund igår. Det var mycket trevligt och lyckat! Jag kom hem med nya skor till jobb och två fiiiina tunikor från MQ. Ska ta bild på alltsammans senare idag!

Sen blev det härlig middag här hemma i form av pastasallad, stekt kyckling, tzatziki och vitlöksbaguetter. Mums! Olof sover hos mormor så det är lugna morgonen här hemma :) Sixten vaknade pigg som en lärka vid 6-tiden, men hans envisa föräldrar lyckades hålla kvar honom i sängen. En halvtimme senare somnade han faktiskt om. Marcus och Sixten ligger faktiskt fortfarande!

Jag är uppe tidigt för att jag skulle ringa vårdcentralen. Ska äntligen ta tag i det här med foglossnings-problemen och kontakta sjukgymnast. Sixten är ju faktiskt snart 9 månader, kanske det inte kommer gå över av sig själv.. Och snart börjar jag jobba och så. Nej, det är inte hållbart. Så hoppas på några mirakelövningar jag kan göra som kommer trolla bort det onda! :) Dock hade ju såklart sjukgymnasten inte telefontid från klockan 8 som vårdcentralen i övrigt har, får vänta tills kl 11! Men eftersom jag är vaken och uppe vid datorn, passar jag på att blogga. Var ju totalt omöjligt att komma in på bloggen igårkväll..

Det var inte så lätt att få till en bild på Sixten och mormor där båda samarbetade samtidigt med kameran :)

Först tittar mormor bort



Sen blixtsomnade Sixten för ett ögonblick



Nu så! Bortsett från Sixtens nerdreglade haka :)



Upp och stå!


Ikväll hände det!

Sixten har en vilja av stål och en jäkla envishet. Han satt på golvet nedanför soffan och var minsann inte nöjd med den situationen. Så vad gör ungen? Jo, han tar tag i soffan och drar sig upp upp upp, tills han slutligen står på fötter! (Jag och Marcus hurrade och hejade på såklart!)




Baj baj tomten


Ikväll städade jag ut julgranen. Det var nog den mest barrande granen i världshistorien. Det var nästan löjligt som den barrade när jag klippte ner den. På återseende, lilla tomten.


Sixten har också bilar


Jojomensan. Nu behöver inte lillebror roffa åt sig storebrors bilar längre. Han fick ju ett gäng från tomten. Fast frågan är om inte storebrors fortfarande lockar mest, trots allt..










Minspel






Detta är Olofs sjörövare-fejs




Julefin


Min fina Olof var så fin och stilig på julafton!




Regnskydd!


Vi var ute hela familjen i förmiddags. Duggregnet yrde så det blev regnskydd på!




Så smaskigt!


Min man kom med det fantastiska förslaget att vi skulle äta hemmagjord pizza idag. Underbart förslag blev till underbar pizza! Här kommer ett recept på enkel och god botten:

1/4 pkt jäst
2 dl vatten, 37 grader
2 msk olja
1/2 tsk salt
5 dl mjöl

Smula jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet så att jästen löses upp. På med resten av vattnet, olja och salt. Blanda. I med mjöl, lite i taget, tills du får en smidig deg. Jäs under duk i ca 30 minuter. Kavla ut till en tunn tunn pizzabotten! Blir två plåtar! Lägg på valfritt pålägg. Baka i ugn, 12-15 minuter.

Idag hade vi hemmagjord tomatsås, salami, rökt skinka, champinjoner, mozarella, gul lök och paprika (på min del iallafall!), svartpeppar och oregano.








Bara några pics


Tre snabba från julafton!








Det var det


Nu har vi i dagarna tre ätit sill, ägghalvor, lax och skinkmackor så det räcker och blir över för flera år framöver. (eller nä, om elva månader är man där igen och längtar och trånar efter den där första skinkmackan...) Nåja. Just nu känner jag mig väldigt mätt på julmat. FÖRUTOM den lilla burken som står och väntar i kylskåpet, med ett innehåll som stavas RIS A LA MALTA!

Vi var hos barnens farmor och farfar över jul och gottade oss i svärmors goda revben och annat smarrigt. Full rulle på julafton med kusinbus och julklappar. Olof var så duktig och fin. Han väntade tålmodigt på sina julklappar, tackade tomten så ödmjukt och sprang och visade sin lilla mamma de små paketen han fick. Sen fick tomten även en kram. (själv förstår jag inte hur Olof, och även de andra barnen, vågade. Jag hade minsann inte kramat en vilt främmande man med luva och yvigt skägg..) Olof blev så glad över julklapparna. Av lillebror Sixten fick han minsann en helt ny Rorri-bil med lilla mekanikern Anna. Sixten blev också glad för sina paket. Eller, glad för de fina snörena och det prassliga omslagspappret mest kanske :)

Juldagen segade sig fram, och vi med den. Åt julmat, såklart. Mest bara umgicks vi :)

I förmiddags, efter en våffellunch hos pojkarnas gammelmormor och gammelmorfar, styrde vi hem bilen och oss med den hem till kära Staffanstorp. Skönt att komma hem. Och hemma var vi, i ungefär en och en halv timme. Sen packade vi in oss i bilen igen och körde till Malmö! Mormor-abstinens le grande!

Mer julmat, of course. OCH lite Aladdin-bitar och twist också. Och det må jag säga, det var grymt smarrigt med icke-hemmagjort julgodis som omväxling!

Nu väntar en veckas ledighet tillsammans, hela familjen. Har inte mycket inplanerat. Tänker tvätta fönster en dag iallafall :) Ska vara man- och barnledig också och gå på stan med mamma. Sen ska jag och mannen vara barn-lediga också och gå ut och äta och gå på bio, bara vi kan enas om en film så..

God fortsättning!!

Klappat och klart


Har precis slagit in de sista julklapparna. Så nu står de redo att slitas upp av diverse familj och släkt :)

Imorgon har Marcus jul-tjosan-hejsan med jobb hela dagen och jag och pojkarna har i vår tur finmiddag här hemma! Ska göra den goda allt-i-ett-köttfärslimpan och vårt middagssällskap består av mamma, pappa, Johan och Christine! Ska ha julklappsbyte också och även lite julklappsöppning då såklart :)

Och så ska vi åka buss imorgon förmiddag! Spännande grejer. Tycker iallafall Olof. Och eftersom han kommit in en "Vad-står-det-där?"-period och även "Vad-heter-det?"-period, så lär det bli en rätt så pratsam bussresa :) Om ni undrar vart vi ska, så kan jag berätta av vi bara ska åka in till Malmö en snabbis för att hämta hem Marcus julkasse och bilen!


När det gäller att vara tydlig


Julgodis till julafton. Några allergiker i makens familj! Hoppas detta är tydligt nog!


Svar: väldigt många!!


Fråga: Hur många bilder orkar man kolla på av Sixten innan det blir tröttsamt?





Några till?











Ja, men vi tar några till!







Ahhhh, ljuvliga pojk


Glad Olof


Det var en förväntansfull och sprallig Olof som vaknade i morse. Idag är det lite julfest på dagis, det ska dansas runt julgranen och så skulle ju TOMTEN komma gåendes förbi utanför deras fönster. Spännande :)

Mina (blå?!?) små pojkar







Har passat på att göra lite julgodis nu när Sixten sover. Laktosfria "smör"-kolor, och så wienernougat. Snart vaknar sötisen och då vankas det korvstroganoff!

Pysselfint


Min stora duktiga pojk har minsann gjort lite pyssel på dagis. Idag fick det följa med hem.





Och lyxyoggi till mellanmål, det är han värd.



Härligt med full fruktskål till mina clementintokiga söner!




Oopsi!


Ja det blev ju inte den bästa starten på mitt mellandags-bloggande. På söndagskvällen fick jag en släng av nån magsjuka. Urk. Igår låg jag mest och vilade, gjorde inte mer än vad jag, så att säga, var tvungen till. Idag känns det bättre, och imorgon är jag nog helt back on track!

Ändå känner jag liksom inte för att skriva för tillfället. Så det kommer nog bli lite mer sporadiskt här i fortsättningen tror jag.

Men titta in lite då och då, okej?

I mellandagarna


Nu blir det skriva av. Vågar jag lova. Eller vågar jag hoppas iallafall! I mellandagarna, då ska tangentbordet glöda. Ja, inte de mellandagarna ni tänker på som infaller mellan jul och nyår. Nej. Jag väljer att kalla de dagarna som infaller mellan min födelsedag (idag) och julafton (lördag). I dessa dagar tänker jag catch up med bloggen, lägga ut bilder på mitt perfekta kalas som var igår då hela min familj kom hit och åt så de nästan sprack (och ÄNDÅ är nedersta hyllan i kylen fortfarande ockuperad av burkar med diverse godsaker i..).

Jag vill ju skriva om alla fina presenter också som jag fick. Jag kan tex nämna hårfön, Glee-box, presentkort på Ecco (Mama need new shoes for work), SCHALEN, inneskor och raggsockar. Och ETT KILO juleskum. ETT KILO. Nån som är sugen på skumtomtar? Någon???!!??

Av mina underbara pojkar fick jag i morse ett fint paket innehållandes en fönster-puts-maskin. Yes, you heard me. Fönster-puts-maskin. Den är redan invigd, och den funkar :) Jag hatar hatar hatar att putsa fönster. Nog mest för att jag är kass kass kass på det. Men samtidigt så är det något jag kan sitta och stirra på och störa mig på nåt så enormt. Skitiga fönster. Eller "rena" fönster med linjer efter mitt tarvliga puts-försök. No more.

Min älskling gav mig ett presentkort på en hel del riksdaler som jag fick shoppa loss för i valfri butik. Klockren present. Nu kan jag ju köpa en löjligt dyr klänning eller tunika i nån fin liten affär. Och det ska jag!

Jag tänker lägga ut nån bild på min Olof nu. Min Olof. Som är så stor så stor, och ändå så liten så liten när han kryper upp bredvid mig när sagan läses på kvällen. Och som alltid säger "jag älskar dig också mamma". Min Olof som minsann är en gottegris i lagom mått mätt. Min Olof som denna veckan mer än gärna hjälpt mig hacka choklad, rosta nötter och rengöra slickepotten.





Vi ses i mellandagarna :)

Mycket nu


Inte blivit så mycket bloggande de senaste dagarna. Mycket annat som fått gå före. Så är det ibland. Men snart är vi nog back on track, även med bloggen!

Denna härliga regniga fredag har varit ganska produktiv, trots den tidiga timmen fortfarande. Två pojkar badats och en mamma duschats. En halvtimmes promenad med frisk luft och duggregn, inklusive en tripp till återvinningsstationen. En tvättmaskin fylld, en tvättmaskin tömd. Känns gött.

När pojkarna sover middag ska jag göra en laddning wienernougat till. Den har konstigt nog nästan försvunnit helt ur sin snögubbe-burk som står så fint längst ner i kylen. Märkligt det där.. Men imorgon är det kalas, och då ska det minsann bjudas på wienernougat!

I skrivande stund skriver syrran tenta. Så nu ska jag sluta skriva och göra som jag lovat. Hålla tummarna!

Nackspärr light?


Vet inte vad det är med min nacke. Men nåt är det. Nackspärr har jag funderat på. Men det är det inte, eftersom jag fortfarande kan vrida på huvudet. Men kanske nån light-version? Fast samtidigt har jag ont ner på och i halsen på ena sidan, så det kan helt enkelt hänga ihop med en viss envis förkylning också!

Nog om det.

Denna dag har varit lång, trotsig och gnällig. Olof har inte visat sig från sin mest soliga sida, vilket har resulterat i att jag inte varit den gladaste mamman. Han har varit en pain största delen av dagen. Och så har vi varit utan tv, telefoni och internet från kl 11 till kl 17. Men nu funkar det. Thank god.

Höll som ni förstår Olof hemma från dagis. Vill inte riskera nåt med baciller och sånt. Det behöver ju inte ha varit kräksjuka eller liknande som inträffade igår, men det kan också mycket väl vara det. Inte nu innan kalas och jul och allt. Ja, inte annars heller för den delen. Hade tänkt ha honom hemma imorgon också, men med tanke på hur denna dag varit så är det väldigt lockande att låta honom leka av sig på dagis några timmar. Tror jag ringer dit imorgon och kollar om fler blivit sjuka.

Kolla in Sixten här då. Hela rumpan är lyft för att han lättare ska kunna kika ner och kolla vad det finns för spännande grejer i lådan (dvd-filmer)










Urk


Jag var lite fräck nyss och ringde till dagis för att fråga om Olof kunde vara kvar där tills Lusse-firandet för att han inte skulle bli alldeles genomblöt innan det ens vad dags. Ja, för jag glömde ju nämna att deras Lucia-tåg ska ske UTOMHUS! Mysig tanke. Tycker jag.

MEN så meddelar fröken A mig när jag ringer, att Lusse-firandet kanske kommer ställas in. Inte pga av regn och rusk. Nej, kanske är det så att det råder kräksjuka på Olofs avdelning.

NU HÄMTAR JAG HEM OLOF!!


Glatt och sorgset


I förmiddags var jag och Sixten på Bvc. Sista besöket hos vår goa sköterska. Det var både glatt och lite sorgset. I sådana situationer är jag en känslomänniska. När man ska säga hejdå till någon som man tycker om. Och hon är ju så go. Både Olof och Sixten har varit glada för henne. Det märks ju direkt. Sixten smajlade upp sig och charmade till tusen.

I övrigt då? Sixten, nästa vecka 8 månader, ligger precis på medelkurvan för vikt med sina 9,1 kg. Ett snäpp över medel med sina 74 cm.

Just nu sitter jag och våndas lite. Ska strax hämta hem Olof från dagis. Det regnar, det stormar, det är kallt. Och det som är mest retfullt är att vi hinner hem, äta mellanmål, chilla i tjugo minuter, sen ska vi tillbaka till dagis för Lucia-firandet. Och allt detta i ösregn och storm. Jag är inte jättepepp. Det är lättare på höst och vår. Då är det bara att ta på sig gummistövlar och regnkläder. Svårare nu på vintern. Inte går regnkläderna över termobyxor eller overall. Och inte värmer de tillräckligt på egen hand. Men overallen ska väl tåla regn. Fast frågan är om den tåler ösregn så länge som det kommer krävas denna dag.

SUCK!

$$$


Alltså. Okej. Kommer ni ihåg när jag skrev om den fantastiska lilla butiken som min härliga svärmor tog mig till sist vi var i Olofström? Ja, jag kommer iallafall ihåg. Längtar tills vi kan besöka den igen. Speciellt en schal har etsat sig fast hos mig. Den som jag tyckte var lite väl maffig i priset. (400kr.. för en schal. Jag köper liksom knappt jeans för den summan..)

Med det påmint.

Det finns ett klädes- och smyckesmärke som heter Odd Molly. Känner ni säkert till. Fantastiska kreationer, tunikor, accessoarer (fick slå upp hur det stavades..). Surfade runt på Factorys hemsida, och kollade just runt på lite Odd Molly-grejer. Bland annat kan man köpa strumpor, typ raggisar, för det nätta priset 719 kr. En stickad schal med fransar för det fantastiska rea-priset 2079 kr. (ord. pris 2599 kr) Och en söt blus med i lite vintage-stil, rea 1199 kr. (ord. pris 1499 kr)

Plötsligt vattnas det lite i munnen på mig när jag tänker på MIN schal för fjuttiga 400 spänn..

Bounty-bollar



Denna sats ger ungefär 50 stycken (gör dem ganska små)
((måste göra dom extremt små isåfall. Jag fick ihop runt 35 st))


Fyllning:
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 påse kokosflingor (200 g)


Garnering:
200 g ljus blockchoklad


Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg.



Tillsätt kokosen.



Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på en skärbräda. Ställ i frysen ca 30 min.



Att forma bollar, var i princip omöjligt. När jag tog ut kluttarna från kylen några timmar senare, DÅ var de mer formbara. Så då rullade jag kluttarna till bollar :)



Smält chokladen över vattenbad.



Doppa kokosbollarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper. Förvaras kallt.



Gillar du kokos? Gillar du choklad? Ja, gillar du helt enkelt Bounty? Då gillar du givetvis dessa Bounty-bollar :)


Mer julgodis


Har precis gjort ännu mer julgodis. Inte för att jag inte tycker att jag har tillräckligt, men jag tycker det är så kul. Och avslappnande. Lite terapi. Lugn och ro. Tömma skallen på tråkigheter som inte vill få ett slut. Så medan pojkarna sov (Sixten sover dock ännu) gjorde jag kokos/Bountybollar. Jag älskar kokos, så det kan liksom inte gå fel. Verkar supersmarriga! Ligger i kylen och vilar några timmar nu. Sen ska de doppas i smält choklad. Dreamy.. recept och bilder kommer ikväll.

Chokladfudge med valnötter



Jag vill börja med att säga att jag INTE tar nåt ansvar för vad som händer när ni tillagar följande små guldklimpar. Farligt goda. Det är allt jag kan säga. FARLIGT goda.

30-40 bitar

2 1/2 dl hackackade pecannötter (eller som jag tog, valnötter)
1 msk smör
1 nypa salt
300 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
1 burk kondenserad mjölk (395-400 g)
1 1/2 tsk vaniljsocker

florsocker



Gör så här:
1. Värm ugnen tll 175 grader. Rosta de hackade nötterna på en plåt i ugnen i ca 10 min. Klä en form, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper.
2. Ta ut nötterna ur ugnen och lägg dem i en skål tillsammans med smör och salt. Rör om tills allt smör smält. Ställ nöterna åt sidan.



3. Hacka den mörka och den ljusa chokladen fint. Lägg den i en bunke tillsammans med den kondenserade mjölken. Blanda och låt allt smälta över vattenbad. Rör om så allt blandas ordentligt.



4. Blanda ner nötterna och vaniljsocker i smeten.



5. Bred ut smeten i den bakplåtsklädda formen. Använd sked eller kniv för att ytan slät. Låt stelna några timmar i kylskåp.
6. Ta ut formen och skär den stela smeten i fyrkanter. Pudra florsocker över kolan.





FARLIGT GODA!






Olof räknar


Kolla in det här!



Granen står så grön




Nu doftar det julgran här hemma! Min underbare man kom hem med denna yviga skapelse i förmiddags efter en sväng på tippen. Tänk så mycket det finns att hämta där. Den doftar precis som en gran ska. Den är pyntad av yours truly och Olof med omsorg. Givetvis hänger pepparkakorna där!









Ja okej. Jag skojade bara. Nästan iallafall. Marcus var iväg på tippen i förmiddags. (det är så gött att rensa! Plus så fanns där ett skjul med "loppisgrejer", dvs perfectly fine saker som man inte vill ha kvar, men som absolut inte behövs slängas för den delen. Känns ännu bättre att "slänga" då, dvs låta nån annan ta över ens grejer! Nåja) Som sagt. Han var iväg på tippen. Och så gjorde han sin fru glad genom att ringa hem och fråga när jag hade tänkt att vi skulle släpa hem en gran detta året. Och det hade jag inte gjort upp några direkta planer på. Bara helst innan lördag, då mitt kalas stundar. En stund senare kommer han hem med en julgran! Tjohoo!



Nu blir det till att hålla koll på yngste sonen. Han är ruskigt snabb, ruskigt nyfiken och ruskigt söt.





Sixten- snabb som Blixten!


Var bor vi?




Pepparkaksbönder


ca 70 st

5 1/2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikatbonat
1 msk vatten
3/4 dl (50g) grovhackad sötmandel
2 msk pepparkakskrydda
200 g smör eller margarin, rumsvarmt

1. Lägg mjölet i en bunka. Gör en grop i mitten och lägg ner socker, sirap, bikarbonat utblandat i vatten och hackad sötmandel i gropen.
2. Skär smöret i bitar och hacka sönder i mjölblandningen. När det blivit en smulig massa knådar du ihop det med händerna till en deg.
3. Forma degen till två rullar, ca 4 cm i diameter. Rulla in dem i plastfolie och lägg dem i kylen i minst 2 timmar, tills de blivit hårda.
4. Sätt på ugnen på 200 grader. Skär rullen i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg på en plåt täckt med bakåplåtspapper.
5. Grädda mitt i ugnen tills kakorna fått gyllenbrun färg, ca 10 min beroende på ugnen!




Goda i all sin enkelhet!

Goa lördag


Idag slappar vi. Och det är najsigt. Vi blåste omkring nere i byn i förmiddags. Marcus hade ärende på systembolaget där han köpte dyrt vin och dyr champagne. Nej, inte till vår mysiga lördagskväll här hemma. Det var julklappar!

Sen vankades det syndigt god lunch. Pannkakor med sylt och glass. Till det drack vi vatten. Jag tyckte vi kunde blanda till lite saft. Marcus tyckte att vi hade serverat vår son nog med socker för idag.



Hade hoppats på en tur hem till Hindby idag, men efter denna veckans turbulens med pappa så behövs det nog lugn och ro i familjehemmet! Vi går nog därför all in denna lördag och beställer pizza till middag!

Förresten?


Har ju inte visat smaskedaskens. Ja, alltså den färdiga wienernougaten!


Segis sötis









Anna-dagen


Idag är det MIN dag. Det vet ni va?

Berit och kusinen


Nä. Nu struntar jag i detta. Nu får våra fönster vara smutsiga. Nånstans går även min gräns.

Hundbajs!


Jag hade ett jäkla jobb igårkväll med att rengöra vårt hallgolv, Olofs bilstolsdyna samt Olofs stövlar igår från nåt av det vidrigaste som finns. Hundbajs! Och jag var så arg och förbannade alla hundar på denna jord, (förutom Doris och Freja såklart!) förbannade deras äckeltollar. Och JA JAG VET, det är inte hundarnas fel. Det är hundägarna som inte plockar upp deras små älsklingars skit, SÅKLART, men låt mig vara arg och ogilla hundar och deras avföring en stund. Okej?

Skit också. Rent ut sagt.

Wienernougat


Wienernougat alltså. Måste vara det mest simplaste julgodiset (året-om-godiset!) man kan göra. Antal ingredienser: TRE. Nougat, choklad och mandel. Mängden tror jag inte spelar så stor roll. Här nedan ser ni 250 g nougat, 175 g choklad och 100 g mandel.



Rosta mandeln i torr stekpanna. Bränn inte!



Smält nougaten över vattenbad.



Tillsätt chokladen. Smält.



Ner med mandeln. Rör runt.



Ta en paus från allt hårt arbete, drick lite.



Lägg bakplåtspapper i en form, ner med det gottiga, kyl och skär i härliga munsbitar!


Ta i trä


På Olofs dagis råder det just nu höstblåsor, ögoninflammation och löss. Dock har inget av föregående nämnt nått till Olofs lilla avdelning.

Peppar peppar..

Här slängs det


hit och dit. Om man kanske vill ha en stund vid tv:n eller datorn, och samtidigt har en liten nyfiken Sixten i sitt knä. Hur löser man det? Jo, man placerar en rolig fjärrkontroll, en penna eller en prasslig pappersbit som han kan roa sig med. Hur reagerar Sixten på det då? Jo, han slänger bort det. Kastar hej vilt iväg det roliga. Som ju han inte alls tyckte var särskilt roligt. Nej, han ville hellre slänga sig över axeln på mig, krypa bort och undersöka gardinen eller försöka ta storebrors leksaker.

Medveten unge.


Var får han allt ifrån..


Jag: Kom nu Olof så ska vi ta på oss ytterkläderna och gå ut.

Olof: Jaa jag kommer. Jag ska bara leka lite till med mina bilar/bygga klart pusslet/läsa klart min tidning.

 

 

Olof: Kom mamma så ska vi bygga med tågbanan.

Jag: Ja jag kommer snart älskling. Ska bara dricka upp mitt te/hänga tvätt/läsa klart min tidning.


Lär sig mer och mer





Haha, sen att leksaken låter som värsta skjutvapnet, det är lite märkligt!

Det blir inte ljust idag


Det är ju tusan vad mörkt det är idag! Det blir liksom aldrig riktigt dagsljus där ute. Jag har lampor tända i varenda fönster. Lite grådassigt. Precis som jag känner mig. Har nån tradig förkylning som retas lite.

I eftermiddag kommer syrran hit och då tänker jag bjuda på härliga hamburgare. Till efterrätt kanske hon får smaka en eller två smörkolor :)

Ska strax hoppa i ytterkläderna och gå min lilla omväg på väg till dagis och hämta hem storebror. Känns förresten som om vi hade en liten breakthrough gällande Olof och pottan igårkväll. Det var tydligt att han behövde utföra ett och annat igår när vi kollade tv. Så jag frågade helt enkelt om han ville att mamma eller pappa skulle följa med honom till badrummet så han kunde sätta sig på potten. Mamma, svarade han. Bara sådär. Så då gick vi och satte oss. Eller satte honom.. Gick en stund. Det kommer inget, säger Olof. Jodå, tryck på en stund till, svarade jag. Hux flux så kom där nåt. "Så! Klar", ropar Olof och ställer sig upp. Jag fick bita mig i läppen för att inte hurra och tjoa. Tror inte det är det bästa, utan det gäller nog att få det till en No Big Deal när det gäller Olof.

Sen pratade vi om det innan han somnade. Jag påminde honom i morse om hur jättebra det gick att sitta och pottan igår. Och sa att det är väl skönt att slippa ha sånt i blöjan, osv osv. Olof höll med. Så nu gäller det att fortsätta. Köra en riktigt raid på jullovet när Marcus har lite ledigt. Så ska nog Olof också bli blöjfri. Nån gång!

Nu, ut i mörkret!

Världens godaste smörkola


Jag har gjort denna underbara smörkola de senaste fem-sex åren. Och det är banne mig den godaste jag nånsin smakar. Recept från Leilas jul, kanske 2005 eller 2006. Busenkelt dessutom!

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker

Smält smöret och tillsätt därefter ingredienserna i den ordning som står skrivet ovan. Koka upp och låt det puttra 15-30 minuter. Rör om då och då. Gör kulprov för att kolla så kolan är klar. Låt den inte koka för länge, då blir det hårt som karamell!

Olja en plåt, eller lägg ett bakplåtspapper i en brödform eller ugnsform. Häll i smeten och låt svalna. Skär i bitar och klä in i bakplåts- eller smörpapper som du klipp i rutor!

Jag fick ihop ca 90 kolor av detta recept.






Syskon





Checka in denna goding


Sämsta bildkvalitén på bästaste Olof


Förberett så smått


Det är gott om tid kvar. Eh nä! Kalas om tio da<gar. Och jag gillar föreberedelser. Mucho. Det är nästan halva nöjet, att planera och baka i god tid. Dagen innan är inte min cup of tea. Så jag satt igår och färdigställde några listor. Bland annat på vad jag ska bjuda på för mat och vilka bakverk och annat smått och gott som ska serveras. Och efter lite extrapriser på choklad och smör på mitt lilla ICA idag, är jag nu en god bit på väg.

Ska strax sätta igång och göra smörkola!


För andra gången


Den där Berit lämnade spår efter sig. Men nu är alla tre sovrumsfönster återigen tvättade. Känns skönt. Lugn och ro i själen liksom..

Vinter på väg?


Brr kyligt idag! Fast om alla vinterdagar kunde vara som denna, är det ju en piece of cake. Solen strålade i morse, himlen var alldeles ljusblå. Dock molnigt nu, men fortfarande sådär frostigt ljust ute. Klar, kall luft. Inget att klaga över. Bara att klä sig varmt ju.

Idag skulle Olof öva Lucia-tåg på dagis. Alla barnen skulle testgå ute på gården. Spännande :) Han kan iallafall redan alla sångerna. Det är vår lilla grej. Vi sjunger nonstop hela vägen till och från dagis. Då är han mammas älskling. Och när jag spelar julskivan i köket, kan han helt plötsligt börja sjunga med i låtar jag inte visste att han kunde texten på! Tänk så mycket som fastnar, som man inte tänker på! Det här året har varit en fantastisk resa i Olofs utveckling.

Tänker ibland på när Olof satt hemma i sin mormors kök, inte ens två år fyllda, och byggde Pippi-pusslet nästan på egen hand. Lärde sig nya ord varje dag. På väg att bli storebror. Och nu säger han, "Jag älskar dig också mamma", när jag berättar för honom hur mycket jag älskar honom. "Du ska klappa mig i håret mamma". Det är också en favorit.

Igår var vi inne på han rum. Sixten kröp omkring i Olofs hav av bilar. Försökte få tag på så många som möjligt. Olof utbrister "Apppappapp Sixten, Absolut inte röra!". Jag brast ut i skratt.


För att göra mannen glad


En lättrökt skapelse med hemmagjord griljering står just nu och svalnar i köket. Det doftar senap.


När Olof bakar


Olof gjorde pannkakor. Smaskens!







När det blåser


Idag är det riktigt kalla och hårda vindar som råder utanför dörren. Därför blev det till att klä både mig och pågarna varmt när vi var ute i förmiddags. På med overallen på Olof, för första gången denna säsongen faktiskt. Och så termo-overall på Sixten istället för fleecen. Fast det hade nog inte behövts. Sixten är, om det nu är möjligt, ännu varmare av sig än Olof! Och själv tog jag tjocka vinterjackan som går ner över rumpan och håller även den varm!






När det doftar


Brukar ha svårt för doftljus. Men nu doftar det Jul i köket!


När pepparkakstiden är här


Vi älskar pepparkakor! Och med vi, menar jag Olof och jag själv. Och spana in dessa coola pepparkakor som pojkarna fick med sig her från kusin Hugos kalas i lördags!





Dessa ska dock inte avnjutas med smaksinnet utan endast med synen. Hängas i julgranen, tänkte jag!

När pappas lego finns


Marcus gamla lego har åkt fram. Olof älskar pilla med dessa små gubbar och hästar. Det var det första han nämnde när han vaknade. Och påminde mig om varannan minut sen, genom frukost, påklädning och tandborstning. Ja, underbare unge! Du SKA få leka med pappas lego!! Under tiden sprang Sixten omkring i gåstolen och jag städade bort ett lager av damm.  (ja inte för att vi har mer än ett..)













När Sixten åker bil


minuter från att somna..




När det har varit tyst


Vi har varit bortresta över helgen, därav tystnad här! En tripp till Olofström och Marcus familj stod som resmål. Olofs kusin Hugo fyllde hela 4 år, och det firades såklart med kalas. Och Blixten McQueen-tårta! (Olof var så stolt över att han minsann fick ett av Blixtens däck på sin tårtbit!)

En bild på Olof, Sixten och deras kusiner som bor uppe i Blekinge. (nouva saknas, hon hade inte tålamod att sitta kvar när även jag fick fram kameran!) Födelsedagsbarnet Hugo sitter på hedersplatsen i mitten.



Olof älskar sina kusiner. Det är full fart hela tiden. Dock så märks det ganska tydligt att han inte är lika van vid, ja vi kan väl kalla det "vilda lekar", som hans kusiner Hugo och Calle är. Det blir lätt lite närkamp och vänskapliga brottningsmatcher. Då backar Olof direkt och blir, som Olof själv uttrycker det, rädd :)

I förmiddags ställde pojkarnas farmor till med pepparkaksbak. Och det blev Olof väldigt förtjust i. Han kan ju sitta länge länge och leka med lera, kavla och göra figurer. Inte sällan hittar man Olof själv sittandes på dagis och leka med lera. Då har alla övriga barn tröttnat för länge sen. Lite så blev det med pepparkaksbakandet också. Olof höll ut längst :)

Olof och Calle lyssnar noga när farmor visar hur man ska knåda degen och göra den varm









Kolla in Olofs min här :)



Helgen har varit jättemysig och trevlig. Jag och svärmor hann även med en kort runda nere i centrum för att kika in i några affärer. Jag köpte skor (äntligen!), och gick länge runt i en liten söt butik och fingrade på underskönt vackra kreationer. Koftor, tunikor och klänningar i massor. Och så med den service man inte hittar i storkedjorna. Jag köpte inget, men där vill jag definitivt strosa runt snart igen! Brukar inte gå runt och tänka "åhhhhh vad vacker" när jag kollar kläder på Lindex/H&M/Kappahl/wherever, men den lilla butiken var absolut ett undantag. (priserna var dock maffiga, 400 kr för den vackraste schal jag nånsin sett..)

Sixten var givetvis en solstråle 24 timmar om dygnet. (Ja även på natten. Bildbevis nedan) Han log så stort mot alla som ville komma fram och hälsa, höll sig vaken hela kalaset TROTS att han borde sovit den tiden, var solskensglad hela tiden.



Imorgon är det måndag, ny vecka. Inget speciellt kommer hända, förutom att jag ska njuta till 100 % av att vara hemma med mina underbara pojkar. Som jag alltid gör!

När Sixten lyckas


Man kan ju lugnt påstå att Sixten kryper nu. Eller okej ålar sig. Han tar sig fram utan svårigheter, är extremt målmedveten. Som idag, när hans boll rullade iväg. Vad gör man då? Jo, man ger sig av för att ta tillbaka den. Oavsett var den hamnade.











I övrigt då? Sixten är världens goaste unge. 7,5 månad gammal. Äter och sover fasta tider varje dag. Mammas pojke som gillar rutiner. Äter allt man serverar honom, butiksköpt som hemmalagat. Börjar även accpetera mat som inte är helt mosat! Efter ett par veckor då han klöktes av minsta lilla pastabit, äter han nu ris och andra små bitar utan protest.

Fnyser med näsan som världens sötaste.

Somnar alltid utan protester.

Vaknar som en solstråle kl 7 varje morgon.

Efter att varit en ganska tyst bebis, börjar jollrandet komma igång mer och mer.

Visar redan tydligt att han tycker att storebror är extremt cool :)


När man stannar inomhus


It's raining cats and dogs. Då väljer vi att stanna inne. Förutom Sixten, som sover utomhus oavsett väder!

Olof sitter bredvid mig och spelar på mitt piano. Han bjuder t ex på Hujedamig och Tippetippetipptapp. Mycket vackert.

Lite senare idag får vi äntligen våra persienner! Ska bli skönt att slippa hänga upp en vaxduk för fönstret varje kväll. (ja det funkar utmärkt det med, men persienner känns lite mer naturligt)

När man haft trevlig kväll


Igår var det dinner and a movie med syrran. Det var jätteroligt. Gott (whopper) var det också. Och movien då? Jag och syrran blev 15år igen och kunde inte bestämma oss för om vi tillhör team Edward eller team Jacob. Svårt det där!

Idag är det freezing både inne och ute. Nästippen är iskall, jag har både raggsockar och inneskor på mig och nu började det precis ösregna. Jag kan nog med all säkerhet påstå att jag inte lär ta någon långpromenad på väg till dagis..


När man fnyser


Jamen är det inte de sötaste fnysningarna ever?



RSS 2.0