Amningsproblem


Har inte skrivit om detta innan, men nu kommer det lite.

Sixten fick ju Torsk, jästsvamp, i munnen för två veckor sedan. Jag märkte inget alls i början, han åt på som vanligt, så på honom gjorde det nog inte ont. Själv kände jag heller inget. Vi topsade hans mun med lite vichy-vatten då och då. Slarvade kanske lite väl, men det kändes inte så farligt! Så i slutet på vår Piteå-vistelse började det göra lite ont när jag ammade. Och efter några dagar började små sår bildas vid sidorna på bröstvårtorna. Såren blev värre, skorpade sig, varade, och blödde tillochmed nån gång. I torsdags gjorde det så ont att jag grät vid amning.

Och Sixten är ju ändå 3 månader gammal nu, ganska stor. Så han ligger ju inte direkt still vid amning. Utan han fäktar med armarna, kan vrida huvudet helt plötsligt och slita med sig bröstvårtan i farten..

Vi har försökt ge Sixten flaska, så brösten ska få chans att läka. Har provat tre olika märke på diflaskorna, provat både med ersättning och med mjölk som jag pumpat ur. Han vägrar ta den. Bara fäktas med tungan och blir ledsen.

Jag provade amma med amningsnapp, och det gick jättebra... i EN DAG. Det gjorde inte alls lika ont att amma. Sen vägrade Sixten äta med den. Eller så fäktade han undan den, och DET gjorde djävulskt ont.

Jag smörjer, dels med fet kräm efter varje amning, och så med svampdödande medel två gånger om dagen. Och så luftar jag mycket. Tycker att det går åt rätt håll, som tur är. Jag gråter inte längre av smärta när han ska äta. För jag känner att jag måste amma, trots smärta. I morse försökte vi jättelänge med flaska, men Sixten blev så olycklig, så mitt mammahjärta klarade inte av det..

Så länge jag känner att läkningen går åt rätt håll, så är det väl okej. Men fy FAAAAN vad ont det har gjort..

Kalsongköp


Marcus är iväg med sin brorsa Robert, som för övrigt mellanlandade här ett par dagar innan han ska iväg vidare till Split, på lite ärende. Till tippen bland annat. Och så skulle Marcus kolla efter nån enkel hylla som vi kan ha i Boden så vi får lite mer ordning där ute. 

Sen gav jag även Marcus en annan uppgift. Köp kalsonger till Olof! Nu är det dags att testa sig fram lite. Vi har kört nu i några månader och frågat Olof lite då och då om han vill sitta på pottan. Den har varit lagom intressant, ett fåtal gånger har han själv kommit och bett om det. Han säger oftare ifrån också att han vill ha ny blöja, känner att det är hemskt obekvämt med en kissevåt blöja! Och han är ju rätt stor nu, så nu ska jag testa detta:

Han ska få gå utan blöja. Dvs endast med kalsonger och byxor. (Gärna får det vara varmt ute så vi kan vara i trädgården. Sitta i soffa och kolla film går ju bort, hihi!). Så får Olof känna efter om han känner när han behöver kissa. Förmodlgen kommer han ju kissa rätt i kallingarna i början, men vaddå.. då är det ju bara att tvätta! Vi testar!

Och hur gulligt kommer inte det vara liksom. En liten Olof som springer runt i små kalsonger :)

Inredningssugen


Jag har aldrig varit så jätteintresserad av inredning. Och inte Marcus heller. Då menar jag inte att vi inte har det snyggt och i ordning här hemma, för det har vi. Men det här med detaljer har aldrig intresserat oss. Inte massa krimskrams, som Marcus skulle sagt. (och säger!)

Men så de senaste veckorna har det pirrat till hos mig, och jag vill köpa nytt, förändra och göra det lite mer personligt och mysigare här hemma. (Kan ha att göra med att jag läser en hel del bloggar, där personerna i fråga åker på loppis och lantställen, köper gamla möbler och fixar till, krukor, ljusstakar, kuddar, antika stolar, osv osv osv). Jag är inte sån, det vet jag. Men NÅNTING skulle jag vilja göra..

Tex:
* Nya gardiner i sovrummet. De vi har är inte jättefula, men de har hängt med sen Marcus flyttade hemifrån tror jag. (10 år kanske?) Ibland vill man ha nytt helt enkelt.
* Ny matta under soffbordet. Gärna en i lite färg, typ mörkgrön eller mörkröd. Hade nog varit coolt med en liten färgklick i vårt annars ganska mörka möblemang.
* Sängöverkast till våra sängar. Har inget alls för tillfället. Och visst, det är ingen som är där inne och hoppar i våra sängar, men det hade känts finare helt enkelt!
* Köksklocka på väggen. Har hittat nån på Ellos som jag tyckte var superfin, lite romantisk stil. Men den gick helt bort hos Marcus. Ja, jag måste ju faktiskt fråga om hans åsikt trots allt..
* Fåtölj till vardagsrummet. Inte bara i inredningssyfte, utan vi skulle faktiskt behöva en. Men vi har bara inte hittat nån som fallit oss i smaken. (eller i vår prisklass.. fåtöljer kan ju vara sjuuuuukt dyra!)
* Allmänna detaljer. Såsom lite mer grejer på väggarna.. inga väggtexter eller dekorer, men lite mer foto.

Allt kan man ju inte få på en gång, utan får ta lite i taget och surfa runt på nätet efter erbjudande och inspiration helt enkelt.

Lite mörka bilder


men kolla så söt ändå!






Sixten store


Sixten har växt så himla mycket under den gångna veckan! Han är så med. Accepterar knappt att sitta i knäet längre, utan vill stå stå stå :) Och så börjar han bli klåfingrig! Så nu får man passa sig då han sitter i knäet vid matbordet! Tänk.. inte långt kvar tills det är dags för gröt och puréer!! (Min lilla bebis!!!)










Sova gott


Något som jag blev lite förvånad över var hur lätt det var för Olof att somna nu när vi sovit borta så många nätter. Och på så många olika ställen dessutom. På hotellen har han fått sova i olika resesängar, tillochmed en spjälsäng på ett ställe. Men det har gått så bra så. Han har ju haft sina bilar uppradade bredvid sig. Såklart!

Dessa bilder kommer från Elite Hotell i Jönköping:








Konstnär


På hotellet i Norrköping fick alla barn presenter. Sixten fick en liten Bamse-nalle. Olof fick kritor och en Bamse-målarbok. Olof blev stormförtjust i sin målarbok! Han målar och målar intensivt. Och har även hunnit göra det ett par gånger sen vi kom hem också.


Grabbarna i bilen




Haha, kolla in Olof här. Jag frågade vad Elefant-Elvis gjorde. Till svar fick jag: han äter bröst!


Min musikaliska son





Middag


Äntligen lite harlig hemmalagad mat! Efter en vecka med färdigmat är man ganska fed up. Och så känns det så himla svårt att äta nyttigt. Dock bytte jag bort alla pommes mot sallad, men en pizza samt kycklingrulle slank ner. Det är inte skönt i kroppen efteråt! (Sen var inte pizzan särskilt god heller, morr...). Resultat på vågen blev +0,2kg. Inte så farligt trots allt. Men ändå..

Något onyttigt som jag däremot njöt av var under lördagen, dvs under syrrans bröllopsfest. Lite chips och smågodis. OCH en fanatiskt god potatisgratäng.. Men nu är det alltså återigen slanka linjen :)

Idag stekte jag laxfilé, kokt potatis och broccoli samt romsås. Fantastiskt gott. Kryddade laxen med arromat och citronpeppar. Saftig inuti och krispig utanpå. Perfekt!


Hemma!


Så är vi äntligen hemma igen! Vi har varit iväg en vecka och det var verkligen skönt att komma hem igen. Speciellt eftersom vi varit på resande fot sen i måndags morse!

Syrran är nu gift, jag och andra syrran var tärnor, sommarvädret var med oss och allt gick superbra. Killarna skötte sig exemplariskt på den långa bilresan från Skåne till Piteå. Gick över all förväntan! Olof klagade inte en enda gång, liiite jobbigt för Sixten stundtals, men med tanke på hur liten han är så var han såå duktig.

Men som sagt, otroligt härligt att vara hemma igen. Har faktiskt inte en enda bild från bröllopet eller festen!! Men det får jag minsann få skickat till mig sen. Slänger snabbt upp några bilder från resan istället :)

Restaurang i Sundsvall:



Blåsigt om öronen!



Olof myser med pappa i Norrköping:



Morgontrötta killar



Ser ut som han ätit citron :)



Mer ingående och med fler bilder kommer imorgon! Nu ska jag sova gott i egen säng!

Uppdatering!


Idag var vi på bvc med Sixten. Dags för vaccination var det, en spruta i varje lår. Modig och duktig liten kille. Det är klart att han blev ledsen, det gjorde ont på stackaren, men det gick över fort! Sen slocknade han på under en minut när vi gick därifrån. Påfrestande :) Vägning och mätning blev det också: Sixten tre månader är 63,5cm lång och väger 6850gram! En liten dipp i hans kurva, iallafall på längden. Så istället för att ligga två streck över medelkurvan, är han "bara" ett snäpp över :)

Idag köpte jag en salva som heter Burago som ska ta bort hans skorv. Han har inte så mycket, mest framme på huvudet, och det är ganska tunnt så det borde gå bort snabbt med salvan. Det är ju inget farligt eller så, med Olof så behandlade vi det inte. Men jag tycker att det börjar lukta lite från Sixtens skorv, så vi testar detta :)

Och så kan jag meddela att Sixten även fått Torsk! Dvs säga svamp i munnen. Det låter ju rätt räligt, men är tydligen vanligt och ofarligt det med. (mycket som bebisar får vara med om som är ofarligt, hihi). Än så länge verkar han inte ha ont av det. Han äter och suger på napp utan att bli ledsen, och själv har jag inte märkt något i brösten. Har iallafall kokat alla hans nappar nu, så dom är helt rena. Och jag ska lufta brösten en lite längre stund efter varje amning... men det tror jag att jag kommer ha svårt för! Vill inte sitta där tudorna hängandes fritt :) Får väl se!

Så det var det. Vaccination, Torsk och skorv. Spännande grejer att läsa om, va? :)

Igår hade vi trevligt besök av Olofs faster Elin och hennes blivande man Erik (bröllop om en månad!), och Olofs kusin Hugo. Det var som sagt väldigt trevligt. Kul att kunna prata lite längre stunder tillsammans. När vi åker upp till Olofström ses vi ofta allihopa samtidigt (alla Marcus syskon med familjer), och då är det inte lätt att få en syl i vädret :) Hugo och Olof lekte ihop, lite stimmigt stundtals :) Olof är ju inte van vid att dela med sig av sina bilar och leksaker. Jo, till Samuel, men han är ju fortfarande rätt mycket mindre än Olof och gör inte så mycket motstånd. (Samuel mest skrattar och går vidaret till nästa grej!) Hugo, som ju är ett år äldre än Olof, sa ju ifrån! (med all rätt såklart!). Men det var roligt att se. Och trots lite knuffar och så, blev det inga tårar på hela dagen!

Just nu klipper Marcus gräset, båda pojkarna sover och det är lugnt och skönt här hemma :)

Kan också berätta att vågen visade -1,2kg i morse! På två veckor har jag tappat 2,7kg. Glad över det!


Sixten och mamma,


uppe med tuppen!

Skönt att se att solen skiner iallafall!


Sixten tränar :)














Tabbouleh


Idag bjöd vi mamma och pappa på grillade hamburgare. Och för att göra nåt annorlunda, gjorde jag Tabbouleh. Kanske inte det mest vanliga tillbehöret till hamburgare, men det var gott. Jag och mamma åt det iallafall!

Vad är då Tabbouleh? Jo, kokade bulgur och blandade i finhackad rödlöd, mynta och persilja. Samt lite olja och saft från en halv citron! Enligt de flesta recept ska man också ha i finhackad tomat, men jag fixar inte smaken av färsk tomat! Och eftersom det var jag som var kocken, så valde jag att ha tomaten bredvid i en skål istället :)

Kommer absolut göra detta igen. Är nog väldigt gott till en bit grillat kött eller kyckling, och kanske tzatziki!



Helt otroligt!


Jag ammade Sixten halvtio igårkväll, sen fick han sova i vår säng inatt för han hade svårt att komma till ro. Och gissa vad... han sover FORTFARANDE! Har alltså inte ätit på över tio timmar. Så här sitter jag med Dolly Parton-bröst som spänner... Ska väcka honom nu :)

Det finns inget dåligt väder


Vi passade på när det var uppehåll i förmiddags och gick ut. Det är jätteskönt nu när vi är hemma båda två och kan ta en unge i varsin vagn. Kan man gå lite längre och lite raskare! Naturligtvis började det ju regna, men vad gjorde det. Vi blev blöta, inte mer med det :)

Kom hem och fixade lite mackor med gott pålägg till lunch. Jag köpte en korv, cognacsmedwurst, sån som man måste skära själv. (typ marknadskorv). "Åh vad gott", utbrister Marcus. "Synd bara att det är så jobbigt att skära upp den själv.." Jamen TUR att du har en fru som gör det åt dig då :) För övrigt så älskade Olof korven, och ville äta den ena biten efter den andra. Så det blev en halv smörgås, och fem bitar korv!

Sixten satt med och dreglade över mackorna :)







Och söte Olof!





Vi tittade på Allsång på Skansen igår, och Olof stod upp framför soffan i princip under hela programmet. Han dansade lite ibland, applåderade efter varje låt, och det roligaste citatet från Olof: (Under Eric Amarillos framträdande) Kolla va konstig gubbe pappa!



När pojkarna sovit middag packar vi in oss i bilen och kör till Malmö och mormor för att middag. Sen ska Olof sova över hos sin mormor. Skönt att han kan vara där imorgon när vi kör till barnsjukhuset i Lund med Sixten. Även om Olof är hur duktig som helst att ha med sig, är det ändå skönt kunna vara 100% fokuserad när vi är hos sjukgymnasten.

Rutiner?


Jo, men faktiskt skulle jag vilja säga att vi redan har kommit in i en bra rutin med Sixten. Tänkte sammanställa hur en dag kan (oftast) ser ut:

22-22.30 Sixten somnar för natten
05:00 Ammar och somnar snabbt om
09:00 vaknar, ammar, leker, det vanliga :)
11-11.30 sover, antingen i sängen, eller i vagnen om vi är ute och promenixar.
11.30-13 är vaken och helt enkelt hänger med i vad än vi gör. Städar, lagar lunch, leker osv.. ammas runt ett-  
              tiden.
13-16 Sover. Kan variera lite på en halvtimme fram eller bak. Men oftast sover han tre timmar.
16-18.30 Ammar efter han vaknat. Chillar med oss tills han börjar bli trött igen.
18.30-19 Sover hos någon av oss i soffan
19-22 Kollar på tv, myser, chillar :) Mellan 21-21.45 ammar jag honom i två omgångar inför natten.

Jag tycker det funkar så himla bra! Och när han blir trött, ja då börjar han hänga lite med huvudet och flacka med ögonen. Då lägger vi honom i sängen, och han somnar på några minuter... Min lilla ängel!

Sen ser ju inte VARJE dag ut så här, men oftast! Är v iväg nånstans, eller på stan och han ligger i vagnen, kan t ex sovstunden på förmiddagen istället bli ett par timmar och så sover han mindre på eftermiddagen. Men ni fattar :)

På torsdag ska vi till sjukgymnasten i Lund igen. Nu kan man se skillnad med blotta ögat på hans huvud! Det har börjat jämna ut sig så fint. Ska bli spännande och se vad dom säger. Hade varit kul att kunna lägga honom lite på rygg nu på golvet. Snart dags för honom att öva på att vända på sig :)

Min sötnos






Vaknade inatt av att Olof trängde sig mellan oss i sängen, och jag har inte något minne av vad klockan var, så förmodligen var jag för trött för att protestera och gå in med honom på hans rum igen. Så jag har legat och blivit både knuffad på och sparkad på inatt :) Han är inte stilla när han sover precis! Kvart över sju knackade han mig på axeln och sa att vi skulle gå upp. Sagt och gjort! Nu kollar han på film och sitter här en stund. Skön morgon ändå :)

Mannen och Sixten sover fortfarande.

Ska snart gå in i duschen, och klockan tio ska jag klippa mig! Vill ju vara fin i håret till syrrans stora dag. Elva dagar kvar nu :)

Ditt och datt


Idag tog jag äntligen tag i ogräset i trädgårdslandet! Eftersom jag var seeen med att så grönsakerna i år, var det bara salladen som växte upp. Ingen lök och ingen morot. Så istället är min vackra, gröna sallad omringad av ogräs! Men som sagt, inte nu längre! Tog nästan hela landet, planerar att göra resten imorgon. Sen blev det såklart en stund i min sköna solstol när pojkarna sov. Skönt när deras tupplurer matchar :)

Till middag blev det ett hopkok av rester. Pastasallad, klyftisar, lite grillat kött och lite köttbullar. Samt god kall sås! Smaskens. Gott, snabbt och lätt!

Efter middagen körde vi iväg allihopa till Willys och storhandlade. Fick med mig denna gratis-bok hem! En hel del smarriga recept. (som förmodligen aldrig kommer tillagas, men var roliga och fina att titta på) Haha!



Olof är inne på sitt rum, nybadad och fin!







Förresten, -1,5kg på en vecka :)

En bra dag!


Det har varit en härlig söndag. Inte gjort något speciellt idag heller. Jag börjar bli bra på det :) Annars när det väl är helg och Marcus är hemma, brukar jag känna att vi "måste" hitta på något, för att göra det mesta av helgen liksom. Måste bli bättre på att njuta mer här och nu.

Vi tog ut badbaljan och lät Olof bada lite i trädgården idag. Saknar en liten grej till vårt utkast, så vi kan inte koppla en vattenslang. Kändes nimmare att fylla den lilla baljan än poolen med hjälp av en hink :)



Bilarna är ju Olofs bästa vänner för tillfället. Han radar upp dom, tävlar och pratar med alla vännerna :) De karaktärerna han inte har från Rorri, får andra bilar figurera som. Han har myyycket fantasi! Det är så roligt att lyssna när han hittar på nya sångtexter till olika låtar. Hur många 2-åringar gör det??



Sen kom mamma och pappa hit och käkade grillat. Åh det var så gott. Jag gjorde både klyftisar och morötter i ugnen, och det är ju himmelskt gott med ugnsrostade morötter. Och så stekte jag champinjoner, blandade dom med haricots och kryddade med persillade. Sjukt gott det med :) och så Marcus som skötte magin vid grillen. Blev både fläskytterfilé och karré. Smarrig kall sås som en prick över det soliga i:et.  Mätt i magen..

En vecka in i mitt nyttigare liv, kan jag konstatera att det gått mycket lyckat. Inga kakor, inget godis, regelbundna måltider, skurit ner på bröd, ätit mycket frukt och druckit mycket vatten. Ska väga mig imorgon bitti och se vad vågen visar. Har vägt mig nån gång under veckan, så jag vet att jag tappat lite iallafall :) Som första mål vill jag gå ner till inskrivningsvikten för när jag blev gravid med Sixten. Och från vikten jag hade i måndags, hade jag alltså sju kilo kvar. Jag är peppad! Och mamma och jag peppar varandra :) Mot en ny vecka!

Håller hårt!


Sixten låg en stund på golvet på en kudde. När sen Marcus lyfte upp honom, höll han fortfarande hårt i kudden :)








Slappeslapp


Första dagen på semestern! Nu är vi tillsammans i fyra hela veckor. Vi invigde den med att göra: Ingenting! Härligt va? :)

Var ute på en liten promenad innan lunch. När sen pågarna sov, låg Marcus i soffan och läste och jag la mig ute i trädgården. Varit sommar idag ju! Härligt. Sen fick jag ett ryck och klippte klövermattan, eller jag menar gräsmattan :) Välbehövligt! Efteråt var jag genomsvettig (nödvändig information). Men det blev fint iallafall!

Olof sitter och kollar på en sprillans ny Rorri och är lycklig.

Nybadad Sixten!









Kanske blir lite glest mellan inläggen nu framöver, men sluta inte läs för det! Jag försvinner ingenstans!

PS: Fördel körsbärsträd= fint träd som blommar vackert på våren, samt ger bra skugga i trädgården. Nackdel körsbärsträd= Körsbären!!! (maskätna och halvruttna i gräsmattan.. inte trevligt!)


Att skriva ett blogginlägg


med en hand.. det tar tid det. (Sixten lille i famnen!)

Mannen är ute på galej ikväll igen. JA han är det rätt ofta :) Just ikväll är den en kollega som har 50-årsfest. Imorgon ska han faktiskt också på galej, men då till sina kompisar i Lund.  MEN SEN!! Sen börjar Marcus sin semester, tjohoo! Då gör det inget om han vill ut på galej, för då har vi iallafall spenderat hela dagen ihop. Ja, det gör ju såklart inget nu heller, men ni fattar!!

Pojkarnas farmor har varit här nere i ett par dagar nu och umgåtts. Igår gick vi en långpromenad med varsin pojk i varsin vagn. Sen satt vi i varsin stol i trädgården när pågarna sov och pratade mat och desserter :) Sen körde vi hem till mamma och pappa som bjöd på såååå god mat!

Idag var vi en sväng på stan innan vi vinkade av farmor igen. Var på jakt efter skor till syrrans bröllop, hittade dock inget. Får leta vidare helt enkelt!

Imorgon ska vi vara hemma hos mamma hela dagen! Vi ska bland annat köra och hämta våra Tupperware-grejer :) (fördelen med att Marcus är iväg, är ju att han lämnar bilen hemma, jippy!)

Det får bli ett längre inlägg lite senare ikväll eller imorgon när jag kan skriva med båda händerna :)


Smile!






Nu gäller det att samla energi, och samtidigt göra lite måsten när pojkarna sover. Förbereda middagen, städa över lite lätt (pojkarnas farmor tillika min svärmor kommer ikväll!!), samt kanske kanske dimpa ner i soffan en stund och läsa Amelia :) Har ju bara haft tidningen i över en vecka utan att hinna läsa den, hihi!

Var är tålamodet?


Ja, inte vet jag. Det är som bortblåst idag. Jag blir onödigt irriterad på Olof, det VET jag. Men jag har svårt att hålla det inne idag. Just idag vill jag inte ha bilar på mig, omkring mig och under mig när jag sitter och ammar. Jag vill inte sjunga bockarna bruse sjutusentrehundrafemtiosex gånger på raken. Nu känner jag mig dålig bara för det..

Båda pågarna sover i sina respektive sängar. Jag har precis ringt försäkringskassan och ändrat min inkomst. (bara tre månader sen den höjdes.. men who's counting..) Dagens samtal var det tredje i ordningen, och äntligen fick jag prata med en trevlig person. De andra gångerna jag ringde, saknade jag ett par uppgifter, och det var ju inte deras fel, MEN dom kunde ändå varit lite mer hjälpsamma tycker jag.

Slänger in några bilder på mina älskade pojkar!!!!





Det har ju regnat en del, så under locket på sandlådan stod spannen full med vatten! Perfekt att lägga körsbär och sand i :) Och Olof gnällde inte en enda gång över att han blev våt eller grusig om händerna. Kryss i taket!




Torticollis


Jag har ju glömt att berätta hur det gick när vi var på barnsjukhuset i Lund förra veckan. Jo, Sixten har något som kallas Torticollis. Krångligt ord, eller hur? Förmodligen är det något medfött som utvecklats redan i livmodern. Det är inte farligt för utvecklingen av hjärnan eller så, utan endast något kosmetiskt. Om man inte tränar bort det, kan det  t ex medföra att det kommer vara svårt att ha glasögon på sig, att man kommer se ”sne” ut i huvudet.


Sixten har alltså haft en favoritsida att tilta huvudet åt, redan från födseln. Vänster. Vilket har medfört att hans skalle blivit ganska platt och sne. Skallen är ju extremt mjuk och formbar när de föds (ja, en klar fördel för att bebisen ens ska komma ur mamman!).


Denna medfödda åkomma beror på en muskel som är förkortad och/eller spänd, i Sixtens fall den högra sidan. Och detta har alltså gjort att han helt enkelt haft svårt från första början att ens luta sig på sin högra sida. Huvudet har liksom ”naturligt” fallit åt vänster.


Vad gör vi åt detta nu då? Jo, det allra viktigaste är att se till att han inte ligger på sin vänstra sida, så att huvudformen kan bli ”normal” igen. Och just när han sover är det som allra viktigast, eftersom jag har en liten sömntuta som gärna sover ganska många timmar i sträck. Så då har vi alltså köpt hem en Babysleep-kudde.  Genom att använda denna kudde, som motverkar att barnet rullar över på rygg eller mage, kontrollerar vi alltså vilken sida Sixten sover på! Och faktum är att man egentligen kunde använt denna kudde redan från början, och så varierat håll varje natt bara. Då blir det ju jämn belastning på båda sidorna.

 Inte Sixten på bilden...


Sixten sover sååå gott i sin kudde. Speciellt i vagnen. Där ligger han ju som en kloss, kommer verkligen ingenstans. I sängen kan det vara lite klurigare, där har jag fått lägga en handduk i en filt bakom ryggen för att
fylla ut tomrummet.


Under dagen sen, när han är vaken, ska han vara upprätt så mycket som möjligt. Han sitter mycket i våra knän t ex. Sen är det ju det här med magläge. Inte hans favoritläge.. Men det minns jag ju med Olof, han avskydde det! Inte förrän han var närmare fem månader accepterade han det längre stunder. Men jag gör så gott jag kan.


Viktigast är ju i alla fall att Sixten inte lider av detta, det är inget farligt, det hämmar inte hjärnans utveckling.


Vi ska på återbesök nästa vecka, på torsdagen. Hoppas det är nån synlig förbättring då!






Jo men TJENA!


Åh det var minsann ett smarrigt bröd! Smakerna smälte så gott samman. Hela köket doftade lakrits och nybakat. Det var farligt gott :)

Recept är hämtat ur denna bok. Och som titeln på boken säger, så hade nog brödet varit ännu godare Vintertid.



Sidenlasses limpa

½ liter filmjölk

1 dl ljus sirap (knappt)

10 dl ljust lantvetemjöl (knappt)

2 tsk (knappt) bakpulver

2 tsk (knappt) bikarbonat

2 msk anis

2 msk fänkål

 Värm ugnen till 175grader. Blanda filmjölk och sirap. Blanda ner övriga ingredienser till en kladdig smet. Häll i smeten i en 2-liters smord och mjölad brödform och grädda i cirka 1 timme.



Och så var det ju soppan! Som också blev god, och som jag är säker på att jag kommer göra igen, och har redan kommit på variationer till den.

Jag fräste 1 lök och 1 vitlöksklyfta i lite olja. Tillsatte 1 morot i tärningar samt 2 potatis i tärningar.
I med 2dl röda linser, 1 liter vatten och 1 tärning grönsaksbuljong.
Koka upp, låt koka i 20 minuter.
Valde att smaksätta med salt, curry och cayennepeppar.

Soppan vinner inga skönhetstävlingar. MEN det var smarrigt :)


Jag har en bulle i ugnen!


Ja, en väldigt stor bulle. Eller vissa kallar det iofs för bröd. Så ja, jag har ett bröd i ugnen. Bakar något som kallas för Lasses sidenlimpa.  Lägger ut recept senare om det visar sig vara så gott som syrran påstår!

Och så ska jag snart laga soppa. LINSSOPPA! Ni som inte anat det redan, så kan jag ju berätta att Marcus inte ska käka middag hemma idag :) Och inte Olof heller. I'm all alone! Ja, Sixten är ju såklart hemma, lille vän.

Igår var vi hos lilla mamma på kalas. Det var så himla smaskens och trevligt, som det brukar vara :) Sen lämnade vi kvar Olof hos mamma, hon ville så gärna låna honom över natten. Och det fick hon gärna :) Så jag och Sixten är hemma själva idag. Var ute en timme i förmiddags, men guuuuud vad kvavt det är. Så det var lagom skönt. Men jag gick raskt i mina Easytone-skor, och det var skönt. Det är inte ofta man kan gå raskt nuförtiden med en liten Olof bredvid sig :) Funderar på om man skulle börja ta raska kvällspromenader istället, själv. Tänk så mycket tid jag slösar bort i soffan varje kväll, tittandes på något totalt ointressant på tv.

Jag och mamma har iallafall gjort en deal idag. Inget onyttigt stoppar vi i oss fram till syrrans bröllop. Nu kör vi!!! Måste måste måste. Kom igen kom igen kom igen. Bara massa god mat som vi ska se till att riktigt njuta av, istället för att slänga ner det i magen.

Och det här med linssoppa är något jag funderat länge och väl på. Ja soppa överhuvudtaget. Men mannen är lite anti.. Och eftersom han ska till en gammal arbetskamrat i Dalby efter jobb, tänkte jag minsann att det var dags! Har surfat runt på lite olika recept, och har nu valt ut godbitarna från ett par. Det blir lök, vitlök, morot, potatis och såklart röda linser. Ska nog slänga i lite majs och haricots också. Jag återkommer med bilder, recept och resultat lite senare!

Aj!


Jag har ont i halsen :( Nåja, nog om det haha!

Igår överaskade vi syrran med en heldag i hennes ära :) Hon ska ju gifta sig om tre veckor (minus en dag!). Vi började med att komma med frukost, man kan lugnt påstå att hon blev förvånad och förvirrad. Marsch in i duschen, så dukar vi fram frukost, sa vi. Varför det?, får vi till svar då. Ja, inte alla kan vi vara morgonmänniskor..





Fruskot är nice!







Sixten fick också vara med på ett hörn :)



Så ja, lite mer människa :)



Sen skickade vi iväg Therése till Malmö, där hennes kompis Åsa mötte upp henne för att bjuda på lyx glass på Glassfabriken. Ja, sen var ju tanken att vi skulle ha picknick!!!! Men vädergudarna var väl inte helt och hållet på på vår sida.. Men det löste sig. Vi satt på en obekväm stentrappa istället. Som visserligen var torr, men inte helt fågelbajs-fri...





Vidare mot äventyr till sjöss! Lagom till då början det åska, blixtra, blåsa och regna. Men vi åkte minsann ut med båten ändå! Vi var dessutom de enda passagerarna :)



Kvällen avslutades på Restaurang Rosegarden där vi åt Asiatisk Buffé. Citat Christine: Buffé=matkoma!



Trevlig kväll!!

RSS 2.0